Pon – Pet: 08:30h – 17h i Sub: 08h – 15h Višnjička 34 069-361-88-28

Kaiševi / Šaneri

Zamena kaiševa, španera, rolera je sastavni deo radjenja velikog servisa. Taj servis se radi na 60.000 – 100.000 predjenih kilometara, zavisno od proizvođača i koji je veliki servis u pitanju.

Postoje dva sistema kaiševa, zupčasti i kanalni. Zupčasti kaiševi variraju od modela do modela auta. Broj kaiševa, broj zuba/kanala, dužina kaiša, broj španera, njihova snaga natezanja, rolera, sila natezanja, su sve stavke koje treba proveriti prilikom rada velikog servisa. Servis koji radi ovu zamenu mora imati alat za razupčivanje i uzupčivanje automobila jer promašaj u jednom zubu prilikom zupčenja može naneti veliku štetu celom sistemu.

Nekada se setovi zupčenja i setovi kanalnog kaiša prodaju u delovima a nekada u setovima zupčenja. Još jedna stavka na koju treba obratiti pažnju je vodena pumpa. Zupčasti kaiš prelazi preko nje tako da bi po svim pravilima trebalo menjati i nju jer ako na sve novo zamenjeno ona prestane da radi, može oštetiti sve zamenjeno.

Zamena antifriza se smatra normalnim kada se zameni vodena pumpa.

Filteri se najčešće menjaju u sklopu redovnog (malog) servisa na odredjeni broj kilometara. U zemljama u kojima se koristi gorivo nižeg kvaliteta (kao što je kod nas), filteri imaju manji rok trajanja te se menjaju na manji broj predjenih kilometara.

 

Najčešća pitanja

  • Zamena antifriza sa vodenom pumpom

    Prilikom zamene vodene pumpe, dobra praksa je zameniti i stari antifriz za novi.

© Copyright 2015 Autoline BMWovi delovi